









Second plenary meeting of the

Volunteers in Research and Ethics (VoIREthics) Initiative

24-25 April 2023

Covent Garden (COVE) building, Place Rogier 16, 1210 Brussels

A2 – Auditorium 4-15 (4th floor)

DAY 1 - 24 April 2023 - 09:30 to 17:30 CET

Welcome Addresses 09:30 – 09:40 Hervé CHNEIWEISS, Chair of the Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM) Ethics Committee (France) 10 min Irene NORSTEDT, Director, Directorate D People, DG Research & Innovation (R&I), European Commission 10 min François HIRSCH, INSERM Ethics Committee (France)

SESSION 1 – Healthy volunteers' involvement in research projects

10:00 – 10:05	Introduction by the Chairs
5 min	Maria-Filipa FERRAZ-DE-OLIVEIRA, European Research Council Executive Agency (ERC) & Dirk LANZERATH, European Network of Research Ethics Committees (EUREC)
10:05 – 10:20	Healthy volunteers in interventional biomedical research
15 min	Ingrid KLINGMANN, EUFEMED and European Forum for Good Clinical Practice (EFGCP)
10:20 – 10:35	Healthy volunteers in human and social sciences research
15 min	Juliet MWANGA, Epicentre Uganda Research Centre (Uganda)
10:35 - 10:50	Healthy volunteers and decentralised clinical trials: examples and points to consider
15 min	Pierre-Henri BERTOYE, MOH CNRIPH (France)
10 :50 - 11 :00	Q&A
10 min	
11:00 - 11:20	Coffee Break
20 min	











SESSION 2 – VolREthics progress to date

11:20 - 11:25

Introduction by the Chairs

5 min

Montserrat BLAZQUEZ-DOMINGO, European and Developing Countries Clinical Trials Partnership, EDCTP2 Programme & **Virginie RAGE-ANDRIEU**, Conférence Nationale des Comités de Protection des Personnes (CNCP) (France)

11:25 - 11:55

Healthy volunteers testimonies

30 min

- Rogers ANKUNDA (Uganda)
- John BURWELL (USA)
- Kaviya MANOHARAN (India)
- Muhamad Haziq Bin MOHD MARPHY (Malaysia)
- Bridget TAREMWA (Uganda)

11:55 - 12:05

Report of the first plenary meeting

10 min

François BOMPART, Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) (Switzerland) & INSERM Ethics Committee (France)

12:05 - 12:55

Reports of the regional meetings

50 min

- Elisabeth ALLEN, University of Cape Town & TGHN (South Africa) & Esperança SEVENE, Eduardo Mondlane University (Mozambique): Report of the Africa meeting
- Nandini KUMAR, Forum for Ethics Review Committees (India) & Chun Keat
 CHEW, Institute for Clinical Research (Malaysia): Report of the Asia meeting
- Jill FISHER, University of North Carolina (USA): Report of the North America meeting
- Danilo Cesar GALINDO BEDOR, Federal University of Pernambuco (Brazil): Report of the Latin America meeting
- Lisa DIEPENDAELE, Ethics and Research Integrity Sector, DG Research & Innovation, European Commission & Alexandra ROLAKI, European Research Council Executive Agency (ERCEA): Report of the Europe meeting

SESSION 3 – Breakout sessions to discuss good practices

12:55 - 13:05

Introduction to the parallel breakout sessions

10 min

François BOMPART, Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi) (Switzerland) & INSERM Ethics Committee (France)

13:05 - 14:30

Working lunch and continued discussion

1h25 min











14:30 - 16:00

Breakout session 1: Protection from exploitation (1)

1h30 min

Chairpersons: Hélène ESPEROU, INSERM (France) & Shadreck MWALE, University of West London (UK)

Focus on:

- Informed consent processes and documents tailored to volunteers' needs and vulnerabilities
- Processes to determine fair amounts of compensation
- Management of study completion bonuses vs. right to withdraw

Breakout session 2: Protection from exploitation (2)

Chairpersons: Roberto ABADIE, University of Nebraska-Lincoln (USA) & Nadina STADLER, Independent consultant (Germany)

Focus on:

- Permitted means of recruitment of healthy volunteers
- Standards to ensure well-being during the study
- Information of healthy volunteers on study findings

Breakout session 3: Protection from harm and ensuring validity of studies (1)

Chairpersons: Janet MIFSUD, University of Malta (Malta) & Bram RAMJIAWAN, University of Manitoba & St. Boniface Hospital, Winnipeg (Canada)

Focus on:

- Adapted Institutional Review Boards and study review processes
- Accreditation and inspection of investigators and investigational sites
- Representativity of healthy volunteers for target populations

Breakout session 4: Protection from harm and ensuring validity of studies (2)

Chairpersons: **Lorenzo MONTRASIO**, Council of Europe & **Craig TIPPLE**, Drugs for Neglected Diseases Initiative (Switzerland)

Focus on:

- Healthy volunteers' registries
- Management of incidental findings
- Insurance coverage for adverse events occurring during and after the study (topic introduced by Luc BIGEL, DLA Piper France LLP)

16:00 - 16:30

Coffee break & Consolidation of breakout sessions recommendations

30 min

SESSION 4 – Keynote Lecture

16:30 - 17:00

Jerome SINGH, South African Medical Research Council (South Africa)

30 min

Introduced by Elisabeth ALLEN, University of Cape Town & TGHN Africa (South Africa)

17:00 - 17:30

Q&A and discussion

30 min











DAY 2 - 25 April 2023 - 09:00 to 18:00 CET

SESSION 5 – Reporting of breakout sessions

09:00 - 09:10

Welcome & introduction by the Chairs

10 min

Jill FISHER, University of North Carolina (USA) & **James A HOUGHTON**, National University of Ireland, Galway (Ireland)

09:10 - 10:40

Reports of the breakout-sessions

1h30 min

- 1. Protection from exploitation (45 minutes, including Q&A)
- 2. Protection from harm and ensuring validity of studies (45 minutes, including Q&A)

10:40 - 11:00

20 min

Coffee break

SESSION 6 - Roundtable discussions

11:00 - 12:00

60 min

Roundtable 1: Relevance of proposals made for non-pharmaceutical biomedical research areas

Chairpersons: Fabrice GZIL, Espace Éthique Ile-de-France (France) & Esperança SEVENE, Eduardo Mondlane University (Mozambique)

Panellists:

- Thomas HINAULT, INSERM (France): Social sciences
- Simon KOLSTOE, University of Portsmouth (UK): Controlled Human Infection Models
- Thérèse MURPHY, European Group on Ethics and New Technologies (EGE) & Queen's University Belfast (UK): Medical Devices
- Juliet MWANGA, Epicentre Uganda Research Centre (Uganda): Epidemiology
- Raffaella RAVINETTO, Institute of Tropical Medicine, Antwerp & Médecins Sans Frontières (Belgium): *IRB Chair*

12:00 - 13:00

Roundtable 2: Study sponsors and CROs

60 min

Chairpersons: Ignasi BELDA, EIT Health ELSI Board (Spain) & **Henri CAPLAIN**, Association Française de Pharmacologie Translationnelle (AFPT) (France)

Panellists:

- Deepa ARORA, CLINEXEL (India)
- Pierre-Henri BERTOYE, UNICANCER (France)
- Yves DONAZZOLO, European Federation for Exploratory Medicines Development (EUFEMED) and the European CRO Federation (EUCROF)
- Tatjana POPLAZAROVA, GSK (Belgium)
- Nathalie SLOOTMANS, Pfizer (Belgium)
- Marta ZAKRZEWSKA, GCPpl Association and PRATIA S.A. (Poland)











13:00 – 13:50 50 min	Lunch	
13:50 – 15:00	Roundtable 3: Regulatory agencies	
70 min	Chairpersons: Pierre DEMOLIS, Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des produits de santé (France) & Trudo LEMMENS, University of Toronto (Canada) Panellists: - Maria-Antonietta ANTONELLI, European Medicines Agency (EMA)	
	- Calvin BERTRAND, Direction Générale de la Santé (France)	
	 Natalie KLEIN, Office for Human Research Protections (OHRP), U.S. Department of Health and Human Services (USA) 	
	 Nicholas C.W LEOW, National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) (Malaysia) Sandra PETRAGLIA, Agenzia Italiana del Farmaco (AIFA) (Italy) Tohlang SEHLOHO, South African Health Products Regulatory Authority (SAHPRA) (South Africa) 	
15:00 - 15:15 15 min	Coffee break	
SESSION 7 – Open discussion		
15:15 – 16:00	Open discussion, including topics for further work	
45 min	Discussion moderated by:	
	 Irakli KHODELI, UNESCO Carleigh KRUBINER, Wellcome Trust (UK) Pierre MALLIA, European Group on Ethics and New Technologies (EGE) & Health Ethics Committee of the Ministry for Health (Malta) 	
SESSION 8 – Conclusions & Next steps		
16:00 – 16:30 30 min	Next steps: How to progress in the elaboration of international guidelines for the protection of healthy volunteers globally?	
	 Irakli KHODELI, UNESCO Dominique SPRUMONT, Council for International Organizations of Medical Sciences (CIOMS) 	
16:30 – 17:00	Concluding remarks	
15 min	 Joanna DRAKE, Deputy Director-General, DG Research & Innovation, European Commission Hervé CHNEIWEISS, INSERM Ethics Committee (France) 	

End of day 2











MEETING SPONSORS





















